Na suchą patelnię wsypać pestki dyni i uprażyć na złoty kolor (tak samo można uprażyć płatki migdałowe). Przełożyć do miski, by przestygły.
Marchewkę pozbawić skórki i pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć przez kilka minut. Następnie zalać wywarem jarzynowym. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zezłocić na pozostałym maśle.
Przełożyć do garnka i odrobiną wywaru wymyć „smak" z patelni. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć do zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko gotować do miękkości, następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i sokiem z cytryny (soku trzeba dać tyle, by złamał słodycz marchewki).
Marchewkowy krem nalać do talerza. Na środku zupy zrobić kleks ze śmietany, dookoła posypać prażonymi pestkami dyni.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje rozgrzewającą zupę-krem z marchewki....
Kolejna odsłona jarzynowej!
Warzywa umyć. Selera pokroić w kostkę, marchewki w półplasterki, cebulę, imbir i sele ...
Tradycyjna potrawa z Toskanii...
Z kaczki odciąć nóżki, skrzydełka i, w razie konieczności, szyję...