
Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (ok. 1 ½ l), przyprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Posolić, przykryć i zagotować. Zdjąć szumowinę.
Przyprawić kolendrą, szafranem i imbirem. Wsypać soczewicę. Dorzucić pokrojone w plastry łodygi selera naciowego. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Przykryć i gotować przez ok. 30 minut.
Po tym czasie dorzucić ciecierzycę, wlać przecier pomidorowy. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką. Zagotować. Wsypać makaron i gotować do miękkości.
Podawać z jajkiem na twardo, suszonymi daktylami i figami oraz kolendrą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Mamy jesień, więc tym razem Ewa zacznie od potrawy mocno rozgrzewającej...
Na rosole;-)
Z kaszanką w orientalnej panierce;-)
Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.
Tradycyjny kompot - tyle, że na talerzu!