Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Harira

Opis przygotowania

Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (ok. 1 ½ l), przyprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Posolić, przykryć i zagotować. Zdjąć szumowinę.

Przyprawić kolendrą, szafranem i imbirem. Wsypać soczewicę. Dorzucić pokrojone w plastry łodygi selera naciowego. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Przykryć i gotować przez ok. 30 minut.

Po tym czasie dorzucić ciecierzycę, wlać przecier pomidorowy. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką. Zagotować. Wsypać makaron i gotować do miękkości.

Podawać z jajkiem na twardo, suszonymi daktylami i figami oraz kolendrą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 557
Ewa gotuje - odc. nr 557

Mamy jesień, więc tym razem Ewa zacznie od potrawy mocno rozgrzewającej...

 

Podobne przepisy

Zupa orzechowa

Na rosole;-)

Krem z ziemniaków

Z kaszanką w orientalnej panierce;-)

Rosół z fasolą i farfelkami

Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.

Zupa z suszu

Tradycyjny kompot - tyle, że na talerzu!

Wróć do listy przepisów