Banany obrać, jabłka umyć i wyciąć gniazda nasienne, podzielić na zgrabne cząstki, skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać ze skóry (wraz z białą błonką). Pokroić w szerokie plastry i podzielić na mniejsze części. Brzoskwinie pokroić w dużą kostkę. Plastry ananasa odsączyć z zalewy i podzielić na dość duże kawałki.
Tak przygotowane owoce nabić na patyczki do szaszłyków, ułożyć na tacce do grillowania, oprószyć cukrem pudrem, posmarować roztopionym masłem i opiec na grillu często obracając.
Gdy owoce zaczną się rumienić, skropić je obficie ze wszystkich stron miodem wymieszanym z alkoholem. Resztą miodu i alkoholu można skropić szaszłyki tuż przed podaniem – już na talerzykach.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po wakacyjnej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki. Tym razem pokaże,...
Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...
Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się r ...
Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem...
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...