Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosnek. Skropić oliwą. Zapiec w piekarniku - 180 st. C, 15-20 minut.
Przełożyć do miksera - wraz z sokiem powstałym podczas pieczenia. Dodać pomidory z puszki oraz sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko zmiksować. W razie potrzeby podgrzać. Można posłodzić do smaku cukrem brązowym. Dodać szczyptę soli.
Podawać udekorowane kleksem śmietany i listkiem bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem fascynacja lekką kuchnią śródziemnomorską! Ewa przyrządzi szybki...
Kremowa zupa, w której sprytnie "schowały" się warzywa...
Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać ...
Smaczna i pożywna!
W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzo ...