/ Przepisy / Zupa kapuściana

Opis przygotowania

Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować, odcedzić. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Seler naciowy pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Koper włoski (czyli fenkuł) w cienkie paski, cebule i czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć ok. 3 minut, po czym przełożyć do garnka z kapustą. Pomidory naciąć na „czubku”, sparzyć we wrzątku (kilka sekund), obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć twardą część przy szypułce. Dodać do warzyw.

Doprawić liśćmi laurowymi, ziołami prowansalskimi i zielem angielskim. Zalać 3 litrami wody i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Zupę schłodzić i włożyć do lodówki.

Odgrzewać tylko tyle, ile zamierzamy zjeść. Pierwszego dnia smakuje wyśmienicie. By ją urozmaicić kolejne porcje doprawić wedle osobistych upodobań, np. sosem sojowym, świeżą bazylią lub kolendrą. Następną można zaostrzyć chili i imbirem.

Trzeciego dnia kapuścianej diety, jak już zupa trochę się znudzi, zmiksować i podać na zimno - jako krem warzywny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 24
Ewa gotuje - odc. nr 24

Zbliża się lato, niedługo wakacje. Najwyższa pora zadbać o sylwetkę! A...

 

Podobne przepisy

Rosół na perliczce

Z domowym makaronem;-)

Chłodnik na botwince

Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z ...

Krem czosnkowy

Idealny na chłodne dni;-)

Barszcz ukraiński

Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrz ...

Wróć do listy przepisów