/ Przepisy / Chili con carne

Opis przygotowania

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się zrumieni, dosypać przyprawy (paprykę, oregano i kumin). Wymieszać.

Gdy z przypraw wydobędzie się cały aromat (na patelni trwa to około 20 sekund), wrzucić mięso (np. krzyżową), obsmażyć na mocnym ogniu cały czas mieszając.

Dodać lekko przesiekane pomidory z puszki i pokrojone oraz pozbawione pestek papryczki chili. Dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
Następnie dodać odcedzoną fasolę z puszki, dusić przez kolejne 10-15 minut.
Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z plackami tortilla (latynoskie placki kukurydziane, które można kupić w niemal każdym sklepie). Najpierw podgrzać je na patelni z obu stron. Nałożyć mięso, surową cebulę - pokrojoną w półplasterki, kawałki pomidorów i kwaśną śmietaną. Złożyć na pół. Po wierzchu posypać startym serem (np. cheddar).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 144
Ewa gotuje - odc. nr 144

Dziś Ewa Wachowicz zabierze nas w świat kuchni meksykańskiej. Jako danie...

 

Podobne przepisy

Gęś domowa

Na jubileusz - gęsina!

Pstrąg na sałacie

Sałatę porwać na talerz (oprócz rzymskiej). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktaj ...

Wigilijny karp

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...

Placki ziemniaczane

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posieka ...

Wróć do listy przepisów