Mięso zmielić, włożyć do miski. Dodać drobno pokrojone szczypiorek, estragon i natkę pietruszki oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Cebulę posiekać, zeszklić w oliwie. Dodać do mięsa wraz z tłuszczem. Jajko wybić i roztrzepać, dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić ręką.
Podzielić na pół. Z jednej połowy zrobić ok. 10 kulek, spłaszczyć (ręce moczyć w wodzie, by mięso nie kleiło się do dłoni). Na środku każdego krążka dać oscypek (lub żółty ser) starty na tarce o grubych oczkach. Z drugiej połowy ciasta zrobić tyle samo kulek, spłaszczyć i przykryć krążki z serem. Hamburgery piec na grillu (może być elektryczny) lub w piekarniku z grillem.
Można też usmażyć na oliwie - 5 minut z każdej strony.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje potrawy zgodne z dietą amerykańskiego...
Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...
W sosie BBQ z dodatkiem whiskey;-)
Podane na sosie grzybowym;-)
Z kociołka;-)