/ Przepisy / Risotto z kurczakiem w curry

Opis przygotowania

Na patelni stopić masło. Gdy się spieni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć (aż się zeszkli). Dodać ryż. Przesmażyć, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy ryż stanie się przezroczysty (nie powinien zbrązowieć!) zalać bulionem.

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka pokroić w cienkie „zapałki”. Dodać proszek curry i lekko przesmażyć - by wydobyć cały aromat z przyprawy. Podsmażonego kurczaka w curry dodać do ryżu. Na patelnię wlać wino, „wymyć smak”, przelać do risotta.

Delikatnie wymieszać. Dolać olej sezamowy. Gotować do miękkości - nie mieszać, bo z ryżu wydobywa się klejąca skrobia (w razie potrzeby lekko potrząsnąć patelnią). Przyprawić solą i pieprzem.

Tuż przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 30
Ewa gotuje - odc. nr 30

W tym odcinku programu "Ewa gotuje", jego gospodyni przyrządzi dla nas...

 

Podobne przepisy

Luzowane udka kurczaka z rusztu

Marynowane w solance...

Sztufada

Świąteczna wołowina faszerowana spyrką;-)

Polędwiczka wieprzowa z serem kozim i oliwkami

Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...

Dorsz w płatkach migdałów

Szybko i smacznie!

Wróć do listy przepisów