
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier, żółtka, jajka, masło, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić rękami. Podzielić ciasto na cztery równe części i każdą rozwałkować - tak, aby pasowały do prostokątnej formy 33x21 cm.
Z posiekanych orzechów, cukru pudru, masła i miodu przygotować masę: wszystkie składniki wymieszać w rondlu i podgrzewać na ogniu 7-8 minut, aż się połączą.
Na jedną część rozwałkowanego ciasta nałożyć gorącą masę orzechową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. C przez 15-20 minut.
Pozostałe placki upiec w podobny sposób, ale bez masy orzechowej. Odstawić, aż wystygną.
Przyrządzić masę jajeczną: jajka ubić na parze z cukrem i kawą rozpuszczalną - na puszysty krem. Ostudzić.
Placki nasączyć mocną, świeżo zaparzoną kawą, zalać masą jajeczną i posypać pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowane ułożyć jeden na drugim. Na wierzch nałożyć placek z masą orzechową.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem gospodyni tego magazynu kulinarnego, Ewa Wachowicz przyrządzi...
Las pierników na świąteczny stół!
Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z zimnym masłem. Żółtka utrzeć z cuk ...
Na patelni roztopić masło, dodać sok z cytryny, miód oraz łyżkę rumu. Podgrzewać, aż ...