/ Przepisy / Placek kawowo-orzechowy

Opis przygotowania

Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier, żółtka, jajka, masło, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić rękami. Podzielić ciasto na cztery równe części i każdą rozwałkować - tak, aby pasowały do prostokątnej formy 33x21 cm.

Z posiekanych orzechów, cukru pudru, masła i miodu przygotować masę: wszystkie składniki wymieszać w rondlu i podgrzewać na ogniu 7-8 minut, aż się połączą.
Na jedną część rozwałkowanego ciasta nałożyć gorącą masę orzechową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. C przez 15-20 minut.

Pozostałe placki upiec w podobny sposób, ale bez masy orzechowej. Odstawić, aż wystygną.
Przyrządzić masę jajeczną: jajka ubić na parze z cukrem i kawą rozpuszczalną - na puszysty krem. Ostudzić.
Placki nasączyć mocną, świeżo zaparzoną kawą, zalać masą jajeczną i posypać pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowane ułożyć jeden na drugim. Na wierzch nałożyć placek z masą orzechową.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 84
Ewa gotuje - odc. nr 84

Tym razem gospodyni tego magazynu kulinarnego, Ewa Wachowicz przyrządzi...

 

Podobne przepisy

Pasta z pistacji

Znakomita jako smarowidło i do... sernika!

Babka z marchewką

Baba z marchwią utartą lukrem bogato inkrustowana...

Ciasto pietruszkowe

Na oleju...

Tarta rustykalna

Z gruszkami!

Wróć do listy przepisów