/ Przepisy / Perliczka po wenecku

Opis przygotowania

Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego żaroodpornego naczynia (lub brytfanny), polać roztopionym masłem i oliwą, dodać goździki, oprószyć odrobiną startej gałki muszkatołowej. Podroby i szyję ugotować w osolonej wodzie i wystudzić, z szyi wydzielić mięso i razem z podrobami drobno pokroić.

Perliczkę wstawić do gorącego piekarnika i zrumienić w temp. 220 st. C (15-20 minut), po czym zmniejszyć temp. do 180 st. C i dodać pokrojone na kawałki pomidory (pozbawione pestek). Całość podlać winem, przykryć i dusić do miękkości, polewając od czasu do czasu sosem spod pieczeni.

Następnie zdjąć pokrywkę, przypiec mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu (nie powinien być zbyt gęsty). Sos oraz mięso z szyi i podroby zmiksować, w razie potrzeby lekko odparować. Doprawić solą i pieprzem, po czym przelać do sosjerki.

W sezonie podawać ze szparagami - ugotowanymi w lekko posolonym i posłodzonym wrzątku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 64
Ewa gotuje - odc. nr 64

W kolejnym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz sięgnie po...

 

Podobne przepisy

Policzki z dzika

Dziczyzna godna królewskiego stołu!

Gęsie nóżki z kaszotto

Nóżki oprószyć solą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...

Warzywa na parze

Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze...

Schab w sezamowej panierce

Mięso oczyścić z błon. W środku zrobić otwór i włożyć do niego śliwki...

Wróć do listy przepisów