Do miseczki wlać olej, whiskey, miód, sos BBQ i ocet winny. Przecisnąć czosnek, wsypać imbir, chili, paprykę oraz kakao. Dodać sól i pieprz. Wymieszać.
Żeberka włożyć do zamykanego naczynia i dokładnie pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie wyjąć z marynaty. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju, w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobiną wody. Zalać marynatą. Przykryć. Wstawić na ok. 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Podawać z domowymi frytkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym programie Ewa postanowiła zabrać widzów na kulinarne pogranicze Teksasu...
Gęś rozmrozić. Ze środka wyjąć podroby. Wszystko umyć. Tuszkę osuszyć i dobrze natrze ...
Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 c ...
Główkę czosnku obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić do moździerza. Dodać liście laur ...
Koguta podzielić na kawałki, oprószyć solą i grubo mielonym pieprzem, zostawić na pół ...