
Jabłka i gruszki umyć, pokroić na kawałki i wyciąć gniazda nasienne.
W garnku roztopić masło. Wrzucić owoce i smażyć przez chwilę.
Zalać wrzątkiem, przyprawić cynamonem i goździkami. Przykryć i na małym ogniu gotować do miękkości.
Owoce przetrzeć przez gęste sito. Przełożyć do zupy. Zagęścić mąką rozrobioną w śmietanie (najpierw zahartować). Wymieszać i zagotować. Zakwasić sokiem z cytryny.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami z cebulką. Można udekorować plasterkami suszonych jabłek.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz postanowiła nakręcić odcinek sentymentalny, w którym...
Zaskakująca w smaku zupa doprawiona melisą i... pokrzywą.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru...
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...
Selera i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę, ale bardzo d ...