Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Babka ziemniaczana

Opis przygotowania

Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na zimną i suchą patelnię. Wysmażyć na małym ogniu. Jeśli boczek jest chudy, dodać trochę masła klarowanego. Dorzucić pokrojone w kostkę cebule. Usmażyć na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.

Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki. Odcisnąć z nadmiaru płynu. Przyprawić tymiankiem i majerankiem. Wybić jajka, dodać przeciśnięty czosnek, grysik i śmietanę. Dodać przestudzony boczek z czosnkiem i cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.

Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu.

Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C.

Podawać na ciepło lub na zimno - z buraczkami i chrzanem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 553
Ewa gotuje - odc. nr 553

Tym razem Ewa Wachowicz postanowiła nakręcić odcinek sentymentalny, w którym...

 

Podobne przepisy

Sola na parze z salsą pomidorową

Pomidory naciąć na czubku, włożyć na chwilę do wrzątku, po czym obrać ze skórki. Prze ...

Tagliatelle z marchewki

Makaron... warzywny!

Rösti

Placek ziemniaczany po helwecku;-)

Indyk z rodzynkami i rozmarynem

Rodzynki zalać białym winem lub wodą. Odstawić, by napęczniały. Solidny kawał indycze ...

Wróć do listy przepisów