Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Zupa z bakłażanem i pomidorami

Opis przygotowania

Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości ok. ½ centymetra. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. C.

W garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucić posiekany czosnek. Zrobić miejsce i wsypać przyprawy - kumin, paprykę wędzoną, płatki chili, imbir i kurkumę. Podprażyć. Zalać wywarem jarzynowym. Dodać pomidory wraz z zalewą. Gotować przez 10 minut.

Po tym czasie dorzucić pokrojone pomidory suszone. Wrzucić cynamon. Dodać drobno pokrojony jarmuż. Przykryć i gotować przez kolejne 10 minut.

Upieczone i wystudzone bakłażany pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy. Dodać rodzynki. Zakwasić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu wrzucić posiekane liście kolendry.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 549
Ewa gotuje - odc. nr 549

Wczesną jesienią warto sięgać po warzywa, które o tej porze roku są najsmaczniejsze,...

 

Podobne przepisy

Flaczki jarzynowe

Z naleśnikami "z wczoraj";-)

Zalewajka na białej kiełbasie

Tradycyjna zupa na Wielkanoc.

Orientalna zupa z imbirem

Warzywa umyć. Selera pokroić w kostkę, marchewki w półplasterki, cebulę, imbir i sele ...

Scypa

Zupa z Białki Tatrzańskiej - z ziemniaków i maślanki;-)

Wróć do listy przepisów