
Z całych jabłek usunąć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naciąć skórkę (dookoła), aby zapobiec pękaniu w czasie pieczenia. Do rodzynków dodać cukier, goździki i cynamon.
Wymieszać i nadziać wydrążone jabłka. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sokiem pomarańczowym. Na każde jabłko dać odrobinę masła, resztę wrzucić do soku.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut (w zależności od wielkości jabłek), od czasu do czasu polewając pomarańczowym „sosem”.
Wyjąć, wyłożyć na talerzyki, polać sokiem spod jabłek, udekorować bitą śmietaną. Podawać na ciepło.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesienią, jak kraj długi i szeroki, mamy w Polsce wykopki. "Nikomu, kto...
Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...
Jajka zmiksować z cukrem. Umieścić w kąpieli wodnej i miksować jeszcze przez 3-4 minu ...
Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na ma ...
W płatkach migdałów!