Jesienią, jak kraj długi i szeroki, mamy w Polsce wykopki. "Nikomu, kto choć raz własnoręcznie kopał ziemniaki, nie trzeba tłumaczyć, że to ciężka robota. Ale zapewniam: włożony trud się opłaci! Zwłaszcza, jeśli po pracy czeka kociołek duszaków z ogniska!" - zapewnia Ewa Wachowicz, która w kolejnym odcinku swego programu przygotuje smaczne i proste potrawy z ziemniaków. Na deser będą jabłka pieczone w soku pomarańczowym. Zobaczymy też, jak na Sri Lance rosną goździki, bowiem pani Ewa odwiedziła z kamerą tę tropikalną wyspę.
(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...
Ziemniaki ugotować w mundurkach - bacząc, by się nie rozgotowały! Wody nie solić, bo ...
Z całych jabłek usunąć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naciąć skórkę (dookoła), aby ...