Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać żółtka, potem delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dolać olej i letnie mleko. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki.
Dwie prostokątne brytfanki keksowe wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, do jednej przełożyć ciasto jasne, do drugiej ciemne. Piec w 180 st. C przez 45 minut.
Na gotujące się mleko wsypać grysik, gotować na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy. Masę wystudzić.
Masło utrzeć. Do spienionego masła małymi porcjami dodać masę grysikową.
Wystudzone placki pokroić w ukośne kromki, następnie smarować masą i złożyć - kromka ciasta jasnego, masa, kromka ciasta ciemnego (tak, by powstały dwa dwukolorowe placki).
Obie „gąsienice” polać polewą czekoladową lub jedynie zrobić czekoladowe „szlaczki”.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz przygotuje karkówkę bez...
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić...
Drożdżówka cudnie zapleciona;-)
Na świąteczny stół;-)
Z szampanem!