Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Kołacz zawojski

Opis przygotowania

Mąkę wsypać do miski. Zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić.

Na patelni roztopić łyżkę masła i zezłocić na nim drobno pokrojoną cebulę. Przełożyć do sera. Wybić jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Doprawić gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.

Do mąki z zaczynem wybić jajka i wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Posolić. Wymieszać łyżką. Następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić.

Gdy ciasto wyrośnie i podwoi objętość przełożyć na blachę oprószoną mąką krupczatką i delikatnie rozciągnąć dłońmi (jak ciasto na pizzę). Nałożyć farsz serowy i równo rozprowadzić.

Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 502
Ewa gotuje - odc. nr 502

Pierwszy odcinek ramówki wiosennej Ewa nagra pod Babią Górą, w Zawoi. Na...

 

Podobne przepisy

Gołąbki ziemniaczane

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce ...

Tagliatelle z marchewki

Makaron... warzywny!

Łosoś w bekonie z selerowym sosem

W rondelku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć nie rumieniąc. Do ...

Zrazy wołowe z węgierkami

Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Wróć do listy przepisów