Pierwszy odcinek ramówki wiosennej Ewa nagra pod Babią Górą, w Zawoi. Na pierwszy ogień – i to dosłownie – pójdzie tradycyjny polski żurek, przy czym autorka programu zrobi tę zupę trochę nietypowo, bo na świeżym powietrzu, w kociołku. Do przygotowania drugiej potrawy przyda się piekarnik, jak też ciepłe wnętrze, ponieważ jednym ze składników będą drożdże. Z tego powodu Ewa przeniesie się do kuchni, gdzie pokaże jak zrobić lokalny przysmak – kołacz zawojski. Ale uwaga – nie będzie to deser! Kolejny przepis również zaskoczy widzów, bowiem na własnoręcznie wyciętej przez Ewę desce do krojenia pojawi się spora porcja masła naszpikowana lokalnymi przysmakami, m.in. wędzoną rybą i oscypkiem. Na deser będą zaskakujące muffinki z tartą marchewką i pestkami dyni.
Na boczku i frankfurterkach;-)
Słony przysmak spod Babiej Góry...
Z wędzonym pstrągiem;-)
I pestkami dyni...