Do dużego naczynia wlać sos sojowy, sok z pomarańczy i miód. Dodać kurkumę i paprykę. Wlać oliwę i wymieszać.
Do tak przygotowanej marynaty włożyć udka kurczaka. Przykryć i na godzinę wstawić do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i posiekać. Przełożyć do żaroodpornej foremki wysmarowanej masłem klarowanym. Dorzucić pokrojone morele. Na kapuście umieścić zamarynowane mięso. Polać marynatą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekać tak długo, aż kurczak ładnie się zrumieni.
Przed podaniem można udekorować świeżym tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi widzów na potrawy z kapusty. Zacznie od domowej sałatki...
Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!
Stare ziemniaki obrać dość grubo i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem...
Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić ...
W piersi kurczaka zrobić dziurę (jak w bułce na hot-doga), nałożyć farsz z pokrojonyc ...