Ryby umyć, osuszyć i wyciąć filety – kręgosłupów z łbami, płetw i ogonów nie wyrzucać.
Na warzywach i 1 opalonej nad ogniem cebuli oraz resztkach ryb ugotować wywar. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Filety pokroić w dość dużą kostkę (sandacza nie pozbawiać skóry).
W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i zeszklić pokrojoną w spore kawałki cebulę. Dodać posiekany czosnek. Dorzucić drugą łyżkę masła. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana. Gdy zmięknie wrzucić identycznie pokrojoną cukinię. Przyprawić tymiankiem. Dolać trochę wywaru rybnego. Po chwili wlać przecier pomidorowy i sos rybny. Przyprawić kaffirem. Ponownie dolać trochę bulionu i dorzucić posiekane kapary. Dodać zalewę. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekaną czuszkę i limonkę.
Rybę podsmażyć (w kolejności karp, sandacz, dorsz). Przyprawić solą i pieprzem. Wlać wino. Odparować. Dorzucić łyżkę zimnego masła. Zdjąć z ognia. Dodać posiekaną natkę pietruszki i kolendrę. Przełożyć do zupy i gotować przez 10 minut. Pod koniec dorzucić jeszcze trochę zimnego masła.
Podawać z pulpetami i grillowaną cytryną. Pulpety zrobić z mielonych filetów, doprawionych solą, pieprzem, papryką i drobno posiekaną kolendrą lub lubczykiem (ugotować w wywarze). Cytryny wystarczy przekroić na pół i zapiec na suchej żebrowanej patelni.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed tygodniem gościem Ewy była Marcelina Zawadzka, w kolejnym odcinku...
Na wielkanocne śniadanie;-)
Na bałkańską nutę;-)
Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe. Postawić na gazie. Trawę cytrynową przeciąć n ...
Pomidorówka - też mi coś... Ta jest niezwykła!