Masło rozgrzać w garnku. Wrzucić pokrojone w słupki marchewki i pietruszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać i podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę. Po chwili dorzucić pokrojonego w plastry pora. Zalać ciepłym rosołem. Przykryć i dusić do miękkości.
Dodać serwatkę. Zabielić zahartowaną śmietaną. Wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dorzucić posiekany koperek i od razu zdjąć z ognia, by zielenina nie ściemniała.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym roku tak się poukładało, że program „Ewa gotuje” emitowany...
Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować ...
Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze – na papierze do pieczenia. Skropić oliwą...
Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!
Śliwki wypestkować. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki...