Ugotować domowy wywar na skrzydełkach, włoszczyźnie i suszonych, namoczonych w wodzie, grzybach (przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym oraz solą, ew. pieprzem).
Wątróbki oczyścić z błon, opłukać i osuszyć. Obtoczyć w mące, lekko obsmażyć na oleju - z obu stron. Wystudzić, pokroić w paski.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić. Dodać obrane i pokrojone w paski pieczarki, lekko podsmażyć. Wszystko przełożyć o garnka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalać bulionem. Przyprawić, zagotować i dusić na małym ogniu do miękkości. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagęścić zasmażką z masła i mąki (zasmażkę rozprowadzić odrobiną płynu z garnka).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na nietypowy gulasz z indyczych wątróbek....
Zacząć od przygotowania solnej kołderki. Białka oddzielić od żółtek i lekko rozbić w ...
Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać mąkę, wrzuci ...
Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć nie rumieniąc. Do ...