/ Przepisy / Polędwiczki wieprzowe z marynowanymi figami

Opis przygotowania

Z mięsa odkroić błony. Przyprawić z każdej strony solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym maśle. Dodać miód i poczekać, aż się skarmelizuje.

Wlać bulion, po chwili przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 20 minut.

Figi pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski. Wlać ocet balsamiczny, doprawić listkami estragonu. Wymieszać i odstawić na 15 minut.

Do upieczonych polędwiczek dodać zamarynowane figi. Wstawić do piekarnika na 10 minut.

Podawać z mieszanką ulubionych sałat, tartą marchewką, pomidorkami koktajlowymi i winegretem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 433
Ewa gotuje - odc. nr 433

Nic tak nie cieszy, jak warzywa z własnej uprawy. Zwłaszcza, gdy mogą wylądować...

 

Podobne przepisy

Kasza jaglana z pesto i kurczakiem

Sama kasza może być osobnym daniem;-)

Łosoś w jarzynach

Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwa ...

Mielone z rusztu z suszoną śliwką

Zawinięte w plastry boczku;-)

Indyk i sałata

Czosnek rozgnieść w moździerzu i rozetrzeć z solą. Dodać słodką paprykę...

Wróć do listy przepisów