Czekoladę z masłem roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z mniej więcej połową cukru. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić resztą cukru. Do żółtek dodać kakao i lekko przestudzoną czekoladę z masłem. Wymieszać. Dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i oprószonej kakao).
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.
Zrobić krem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Dodać kakao i wymieszać. Wlać przestudzoną żelatynę. Posłodzić i zmiksować. Dorzucić czekoladę i ostrożnie wymieszać szpatułką.
Krem nałożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.
Oprószyć kakao. Udekorować owocami oraz listkami melisy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Czy używając prostych, ogólnodostępnych składników można wyczarować smakowity,...
Mąkę przesiać na stolnicę, wysiekać z chłodnym masłem. Dodać cukier puder, miąższ z l ...
Przysmak z okolic Sieny;-)
Mąkę, proszek i kakao przesiać na stolnicę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ...
Obowiązkowa na wielkanocnym stole!