/ Przepisy / Małdrzyki krakowskie

Opis przygotowania

Ser przełożyć do miski. Wybić jajko, dodać żółtko. Zmiksować. Wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Uperfumować skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym. Ponownie zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać.

Uformować jak racuchy i usmażyć na maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.

Podawać z sosem morelowo-jabłkowym. Suszone owoce namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wkroić obrane jabłko. Wymieszać, przyprawić cynamonem i dusić, aż owoce się rozpadną. Zmiksować i nałożyć do miseczki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 352
Ewa gotuje - odc. nr 352

Po zimowej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki. A ponieważ uwielbia...

 

Podobne przepisy

Blok czekoladowy

Hit z PRL-u w zupełnie nowym wydaniu;-)

Ciasto pełne śliwek

Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). ...

Rolada kokosowa

Wodę zagotować z masłem, cukrem i kakao. Do ciepłej masy wsypać zmielone herbatniki.Z ...

Kremówki wiedeńskie

Przygotować ciasto maślane. Mąkę przesiać na stolnicę...

Wróć do listy przepisów