Zacząć od zrobienia przyprawy dukkah. Orzechy uprażyć w piekarniku (8-10 minut, 180 st. C). Przełożyć do ściereczki i ocierając pozbawić skórki. Sezam z kuminem i ziarnami kolendry uprażyć na suchej patelni mieszając od czasu do czasu. Przesypać do makutry. Dorzucić orzechy laskowe. Posolić i przyprawić pieprzem. Utłuc drewnianą pałką a następnie utrzeć. Gotową przyprawę przełożyć do zamykanego słoika. Przechowywać w lodówce.
Kaszę jaglaną wsypać na gęste sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody, posolić i ugotować (ok. 20 minut).
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić i podsmażyć czosnek.
Marchewki upiec (30-45 minut, 180 st. C) lub ugotować, przestudzić, przełożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem. Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną oraz cebulę z czosnkiem. Przyprawić dukkah. Dodać posiekaną miętę oraz kolendrę. Wsypać mąkę kukurydzianą. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Dłonie zwilżyć wodą i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć w głębokim tłuszczu.
Podawać w picie – z sałatą, hummusem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Czy używając prostych, ogólnodostępnych składników można wyczarować smakowity,...
Nowy pomysł na stek;-)
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać posiekane cebulę i czosnek, zeszklić. Dos ...
Szybki sposób na wiosenny obiad;-)
Bez zawijania...