/ Przepisy / Falafele

Opis przygotowania

Zacząć od zrobienia przyprawy dukkah. Orzechy uprażyć w piekarniku (8-10 minut, 180 st. C). Przełożyć do ściereczki i ocierając pozbawić skórki. Sezam z kuminem i ziarnami kolendry uprażyć na suchej patelni mieszając od czasu do czasu. Przesypać do makutry. Dorzucić orzechy laskowe. Posolić i przyprawić pieprzem. Utłuc drewnianą pałką a następnie utrzeć. Gotową przyprawę przełożyć do zamykanego słoika. Przechowywać w lodówce.

Kaszę jaglaną wsypać na gęste sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody, posolić i ugotować (ok. 20 minut).

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić i podsmażyć czosnek.

Marchewki upiec (30-45 minut, 180 st. C) lub ugotować, przestudzić, przełożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem. Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną oraz cebulę z czosnkiem. Przyprawić dukkah. Dodać posiekaną miętę oraz kolendrę. Wsypać mąkę kukurydzianą. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Dłonie zwilżyć wodą i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć w głębokim tłuszczu.

Podawać w picie – z sałatą, hummusem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 483
Ewa gotuje - odc. nr 483

Czy używając prostych, ogólnodostępnych składników można wyczarować smakowity,...

 

Podobne przepisy

Dorsz w płatkach migdałów

Szybko i smacznie!

Perliczka na miodzie

Nadobna perlica boczkiem rumianym otulona.

Pstrąg z rusztu

Z pomarańczą;-)

Dorsz na parze

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...

Wróć do listy przepisów