Mięso przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Z limonki otrzeć skórkę – do miseczki. Wycisnąć sok. Dodać sos chili, sos sojowy i olej ryżowy. Przyprawić pieprzem, wymieszać i przelać na filety. Wstawić na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Co 10 minut obrócić na drugą stronę.
Po upieczeniu udekorować pokrojoną papryką, kolendrą, szczypiorkiem i prażonym sezamem.
Podawać z różyczkami brokułu ugotowanymi al dente oraz ryżem z kawałkami ananasa.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę przed Niedzielą Palmową Ewa zacznie przygotowania do Wielkanocy....
Ze strażą nie ma nic wspólnego, przepis wywodzi się bowiem z kuchni rosyjskiej...
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. W zamykanym naczyniu połączyć składniki marynaty ...
Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasn ...
Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić ...