W sobotę przed Niedzielą Palmową Ewa zacznie przygotowania do Wielkanocy. Pierwsza potrawa będzie jednak nietypowa, ale na pewno spodoba się wszystkim, którzy dbają o linię – również w święta – jak też lubią nieco orientalne smaki. Będą to filety z kurczaka zapieczone w słodkim sosie chili, który jest jednocześnie znakomitą marynatą. Składniki łatwo zapamiętać, bo jest ich dosłownie kilka: limonka, słodki sos chili, sos sojowy, olej ryżowy i świeżo zmielony pieprz. Pieczyste trafi na stół udekorowane cienko pokrojoną papryką, prażonym sezamem, szczypiorkiem i kolendrą. Będą też dodatki – ryż z ananasem oraz brokuły. Druga wielkanocna propozycja będzie bardziej tradycyjna, ponieważ Ewa zrobi polonezy schabowe. Cóż to takiego? Otóż są to roladki wieprzowe z nadzieniem pieczarkowym. Po obiedzie obowiązkowo musi być deser. Autorka programu upiecze makowiec na kruchym spodzie, który przyozdobi kratką z kruchego ciasta.
Z nutką orientu;-)
Z nadzieniem pieczarkowym...
Z myślą o świętach!