
Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Wyjąć, rozwałkować na grubość mniej więcej 1/2 cm (podsypując mąką). Małe metalowe foremki posmarować roztopionym masłem, każdą foremką wyciąć ciasto, wykleić, nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10 minut. Wyjąć, ostudzić.
Mleko zagotować z wanilią, pod koniec dodać masło. W odrobinie zimnego mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje, wystudzić. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Napełnić babeczki. Część można też wypełnić bitą śmietaną (śmietana kremówka, cukier i cukier waniliowy).
Udekorować owocami (winogrona przeciąć na pół).
Na kruchym spodzie...
Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, miąższ po ...
Drożdże posłodzić i odstawić. Mąkę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem ( ...
Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...