Migdały zmielić w blenderze na mąkę (jeśli mamy migdały w skórce, to trzeba je sparzyć wrzątkiem i obrać). Przesypać do garnka. Zalać mlekiem. Przyprawić cynamonem i miąższem z laski wanilii oraz kardamonem i solą. Posłodzić miodem. Przykryć i gotować przez 15 minut. Dorzucić skórkę pomarańczową i rodzynki. Wymieszać i gotować przez kilka minut.
Podawać z kulkami z ryżu i maku (ryż trzeba ugotować na gęsto, pod koniec dodając sparzony mak). Udekorować prażonymi płatkami migdałów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć do Wigilii został dokładnie tydzień, to już w weekend poprzedzający...
Rosół w filiżance;-)
Polski klasyk także na chińską nutę...
Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...
Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!