Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Zupa migdałowa

Opis przygotowania

Migdały zmielić w blenderze na mąkę (jeśli mamy migdały w skórce, to trzeba je sparzyć wrzątkiem i obrać). Przesypać do garnka. Zalać mlekiem. Przyprawić cynamonem i miąższem z laski wanilii oraz kardamonem i solą. Posłodzić miodem. Przykryć i gotować przez 15 minut. Dorzucić skórkę pomarańczową i rodzynki. Wymieszać i gotować przez kilka minut.

Podawać z kulkami z ryżu i maku (ryż trzeba ugotować na gęsto, pod koniec dodając sparzony mak). Udekorować prażonymi płatkami migdałów.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 470
Ewa gotuje - odc. nr 470

Choć do Wigilii został dokładnie tydzień, to już w weekend poprzedzający...

 

Podobne przepisy

Zupa włoska w chlebku

Tradycyjna potrawa z Toskanii...

Krem z batatów

Zupa ze słodkich ziemniaków;-)

Pomidorowa z mleczkiem kokosowym

Na orientalną nutę;-)

Zalewajka na ozorkach

Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.

Wróć do listy przepisów