Choć do Wigilii został dokładnie tydzień, to już w weekend poprzedzający Boże Narodzenie Ewa zacznie przygotowania do świąt – i to na wielu frontach, bo zarówno w ogrodzie, gdzie w doniczkach są już choinki, jak też w domu robiąc dekoracje. Rzecz jasna najwięcej wydarzy się w kuchni, bowiem autorka programu zabierze się za komponowanie wigilijnego menu, tak więc widzowie Polsatu będą mogli podejrzeć, co też tym razem znajdzie się na świątecznym stole. Jako pierwszą potrawę Ewa zrobi niebywale aromatyczną zupę migdałową z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Co ciekawe – poda ją z kulkami, które ulepi z ryżu ugotowanego z dodatkiem maku. Na danie główne będzie dorsz w warzywach – podobny nieco do ryby po grecku, choć z powodu dodatku curry i ananasa bardziej egzotyczny. Z kolei na deser Ewa zaproponuje sernik „na bogato”. A na bogato dlatego, że do masy, która przykryje gęsto ułożone połówki brzoskwiń, pójdzie ponad kilogram twarogu i aż 9 jaj, natomiast cały deser pokryje kruszonka z wiórkami kokosowymi. Z programu dowiemy się też jak przygotować aromatyczną mieszankę przypraw do piernika.
A do tego kulki ryżowe z makiem;-)
Orientalna wersja ryby po grecku...
I kruszonką kokosową!