Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać połowę cukru pudru i zmiksować. Białka posolić i ubić na sztywno. Pianę utrwalić resztą cukru, dodając porcjami i cały czas miksując. Uperfumować cukrem waniliowym.
Zimną śmietanę ubić. Utarte żółtka przełożyć do piany. Dodać śmietanę i zmiksować na niskich obrotach. Na ½ godziny wstawić do lodówki.
Do kawy dodać żubrówkę i spirytus. Na dno foremki nałożyć część schłodzonej masy. Ułożyć biszkopty zamoczone w kawie z alkoholem. Na ciastka dać połowę pozostałej masy. Ułożyć resztę naponczowanych biszkoptów, zmieniając przy tym ich kierunek. Przykryć resztą masy. Wyrównać i na kilka godzin wstawić do lodówki.
Schłodzone tiramisu obficie posypać kakao.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Polacy uwielbiają kuchnię włoską, więc Ewa wpadła na pomysł, by zaprosić...
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdr ...
Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagot ...
Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...