Drożdże wkruszyć do miski. Dodać cukier trzcinowy i zalać ciepłą wodą.
Do mąki wlać oliwę. Posolić. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Ulepić kule, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Do śmietany wrzucić starty ser. Dodać żółtko i wymieszać. Przyprawić posiekanym czosnkiem.
Ciasto rozciągnąć na blasze z papierem do pieczenia – w ten sposób, by powstał okrągły placek. Posmarować połową sosu. Ułożyć pokrojoną w kostkę dynię (wcześniej usunąć z niej pestki, pokroić na ósemki, posolić, skropić oliwą i upiec), oliwki oraz poszarpaną mozzarellę. Oprószyć solą.
Na drugim placku rozsmarować resztę sosu, ułożyć pokrojoną w plastry wiejską kiełbasę, kawałki oscypka i przekrojone na pół kapary.
Piec przez ½ godziny w temp. 230 st. C.
Po upieczeniu placek z dynią udekorować bazylią, ciasto z kiełbasą rukolą. Skropić oliwą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Polacy uwielbiają kuchnię włoską, więc Ewa wpadła na pomysł, by zaprosić...
Przygotować marynatę. Do miseczki wlać whisky...
Mocno paprykowy!
Kuchnia włoska dla wegetarian!
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne ...