Boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i usmażyć (jeśli jest chudy to można podlać odrobiną oleju lub oliwy). Gdy zrobią się skwarki wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Wymieszać i podsmażyć. Dorzucić posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki łodygi selera naciowego. Po chwili dodać posiekany czosnek, następnie drobno pokrojone pomidory z puszki – wraz z sokiem. Przyprawić bazylią i tymiankiem. Posolić. Zalać rosołem, przykryć i gotować przez 20 minut.
Po tym czasie dorzucić pokrojone liście jarmużu (wcześniej oderwać je od twardych łodyg). Dodać fasolkę. Pod przykryciem gotować przez 10 minut.
Podawać z grzankami natartymi czosnkiem (jedną umieścić na dnie miseczki, drugą włożyć do zupy po nalaniu). Udekorować tartym parmezanem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Polacy uwielbiają kuchnię włoską, więc Ewa wpadła na pomysł, by zaprosić...
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!
Razem z natką!
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...
Potrawka z fasoli mung i ryżu;-)