Mąkę przesiać na stolnicę. Dosypać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posolić i wszystko wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wybić 5 żółtek (białka można zamrozić). Wymieszać nożem, następnie rękoma szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.
Orzechy odcedzić (trzeba je namoczyć w mleku – najlepiej dzień wcześniej). Część zemleć w maszynce, resztę posiekać i wymieszać ze sobą.
Masło roztopić. Orzechy posłodzić cukrem trzcinowym. Dolać płynne masło, wymieszać i odstawić.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i wykleić dno i boki tortownicy (średnica 23 cm). Posmarować dżemem. Nałożyć masę orzechową i lekko docisnąć. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć orzechy. Nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.
Po wystudzeniu posmarować polewą czekoladową. Brzeg udekorować orzechami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi widzów na potrawy z kapusty. Zacznie od domowej sałatki...
Miękkie masło utrzeć z cukrem i miąższem z laski wanilii. Wmiksować jajko...
Wodę zagotować z masłem, cukrem i kakao. Do ciepłej masy wsypać zmielone herbatniki.Z ...
Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru p ...
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mą ...