
M±kę przesiać na stolnicę. Dosypać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posolić i wszystko wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wybić 5 żółtek (białka można zamrozić). Wymieszać nożem, następnie rękoma szybko zagnie¶ć ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.
Orzechy odcedzić (trzeba je namoczyć w mleku – najlepiej dzień wcze¶niej). Czę¶ć zemleć w maszynce, resztę posiekać i wymieszać ze sob±.
Masło roztopić. Orzechy posłodzić cukrem trzcinowym. Dolać płynne masło, wymieszać i odstawić.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 nierówne czę¶ci. Większ± rozwałkować i wykleić dno i boki tortownicy (¶rednica 23 cm). Posmarować dżemem. Nałożyć masę orzechow± i lekko docisn±ć. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć orzechy. Nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.
Po wystudzeniu posmarować polew± czekoladow±. Brzeg udekorować orzechami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi widzów na potrawy z kapusty. Zacznie od domowej sałatki...
M±kę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać ...
M±kę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać krusz ...
Żółtka utrzeć z cukrem. M±kę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...
Każdy może mieć własn± fabryczkę czekolady!