/ Przepisy / Ciasto kruche z orzechami laskowymi

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dosypać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posolić i wszystko wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wybić 5 żółtek (białka można zamrozić). Wymieszać nożem, następnie rękoma szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.

Orzechy odcedzić (trzeba je namoczyć w mleku – najlepiej dzień wcześniej). Część zemleć w maszynce, resztę posiekać i wymieszać ze sobą.

Masło roztopić. Orzechy posłodzić cukrem trzcinowym. Dolać płynne masło, wymieszać i odstawić.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i wykleić dno i boki tortownicy (średnica 23 cm). Posmarować dżemem. Nałożyć masę orzechową i lekko docisnąć. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć orzechy. Nakłuć widelcem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.

Po wystudzeniu posmarować polewą czekoladową. Brzeg udekorować orzechami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 462
Ewa gotuje - odc. nr 462

Tym razem Ewa zaprosi widzów na potrawy z kapusty. Zacznie od domowej sałatki...

 

Podobne przepisy

Churros

Latynoski chrust z ciasta ptysiowego!

Pychotka z płatkami kukurydzianymi

Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki. Masę wyłożyć na blachę, przycisnąć (np. o ...

Kremówka kokosowa

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, wyrobić nożem. Dolać zimną ...

Brownie z patelni

Do tego deseru nie potrzeba piekarnika;-)

Wróć do listy przepisów