Z fenkułu odciąć zieleninę i odłożyć. Warzywo pokroić w półplastry.
W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażyć. Dodać fenkuł, wymieszać. Dorzucić posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojony czosnek. Na samym końcu dorzucić pokrojoną w półplastry cukinię. Zalać ciepłym wywarem. Dodać mleko. Przyprawić gałką muszkatołową. Przykryć i gotować do miękkości.
Zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognią i dorzucić zieleninę odciętą z kopru włoskiego.
Podawać z prażonymi płatkami migdałów i upieczonymi plastrami szynki szwarcwaldzkiej lub boczku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa wiele razy mówiła, że w kuchni ceni sobie sezonowość, jak też potrawy...
Kociołek wyłożyć liśćmi kapusty. Warzywa pokroić w talarki...
Ziemniaczany przysmak z francuskiego kurortu...
Na leśnych, suszonych grzybach;-)
Na ostro!