Tortownicę o średnicy 23-24 cm wysmarować odrobiną masła i wyścielić papierem do pieczenia w ten sposób, żeby wystawał ponad foremkę.
Ciastka pokruszyć tłuczkiem, wlać roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wyrównać, ubić i na ½ godziny wstawić do lodówki.
Ser przełożyć do miski. Wlać ekstrakt waniliowy, posłodzić i posolić. Wybić jajka. Wsypać mąkę i zmiksować.
Wlać śmietankę i ponownie zmiksować. Przelać na schłodzony spód.
Piec przez 40 minut w temp. 220 st. C.
Po upieczeniu wystudzić (ciepły sernik trzęsie się jak galareta), następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Następny program zacznie się od ceviche. Ta przystawka na zimno jest bardzo...
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...
Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki...
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Przyg ...
Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyp ...