Ma stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i wysiekać. Zrobić dołeczek, dodać żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto. Gdy jest już gładkie, uformować 30 kulek wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na deseczce i włożyć do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu wyjąć i zostawić na 15-20 minut, by zmiękły.
Każdą kulkę rozgnieść lekko dłonią i rozwałkować (placuszki powinny być cieniutkie jak ciasto filo). Białka ubić na sztywno. Utrwalić cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Orzechy włoskie zemleć i dodać do piany. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aby piana nie opadła. Na każdy krążek nałożyć nadzienie orzechowe. Brzegi zlepić ze sobą - tak, by otrzymać „sakiewkę”.
Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (20-25 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz sięgnie po...
Mąkę z kakao przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliow ...
Z całych jabłek usunąć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naciąć skórkę (dookoła), aby ...
Na kruchym spodzie...
Mąkę przesiać na stolnicę, wysiekać z chłodnym masłem. Dodać cukier puder, miąższ z l ...