Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta rustykalna

Opis przygotowania

Mąkę i cukier przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło, posolić i posiekać. Zrobić dołeczek. Wybić żółtko, dodać śmietanę i wymieszać nożem. Rękoma szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika i na ½ godziny wstawić do lodówki.

Gruszki obrać. Usunąć ogonki i gniazda nasienne. Pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Przyprawić cynamonem i cukrem waniliowym. Wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować umieszczając między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdjąć wierzchni arkusz a ciasto na papierze przełożyć na blachę piekarnikową. Posypać bułka tartą, zostawiając brzeg o szerokości 2-3 cm. Oprószyć cynamonem i ułożyć gruszki. Brzegi zawinąć na owoce. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.

Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 438
Ewa gotuje - odc. nr 438

Po kilku tygodniach w Krakowie Ewa wróci w Beskidy, by ponownie zaprosić...

 

Podobne przepisy

Cud miód jabłka z gruszkami

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Bananowiec

Biszkopt z galaretką i bananem;-)

Bajkowy torcik jabłkowy

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ...

Sękacz z piekarnika

Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ...

Wróć do listy przepisów