Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając.
Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru.
Formę na babkę (okrągła o pojemności 1 i 1/2l) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy "białej", następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - bacząc, by na wierzchu była masa z kakao. Piec przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W Wielką Sobotę Ewa przyrządzi pieczyste i tradycyjną babkę. "Nie wyobrażam...
Z sosem malinowym;-)
Nie tylko na święta...
Z polewą czekoladową i orzechami;-)
Biszkopt z kawą cappuccino!