
Fasolę przepłukać i namoczyć (przez co najmniej 6 godzin, a jeszcze lepiej dzień przed gotowaniem). Posolić i ugotować niemal do miękkości (w wodzie z moczenia).
Śliwki przepłukać, solidnie namoczyć (przez co najmniej ½ godziny). Dorzucić do fasoli (jeśli są to „kalifornijki”, to dodajemy je dosłownie w ostatniej chwili).
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić odrobiną płynu z fasoli. Dodać do ugotowanej potrawy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed świętami Ewa Wachowicz doradzi widzom, jak wybrać choinkę i nakryć...
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc). Kapustę kiszoną odcedzić. Przesi ...
Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na ku ...
Z sałaty wybić głąb. Liście podrzeć. Paprykę wyczyścić, pokroić, dodać do sałaty. Na ...
Zamiast kiełbasy na patyku;-)