Wiśnie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po jednym jajku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części.
Do jednej wsypać kakao i wymieszać. Głęboką blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę nałożyć najpierw ciasto jasne, potem ciemne. Posypać wiśniami (można dać też kawałki gruszki - na przemian z wisienkami) i piec 40-45 minut w temp. 180 st. C.
Budyń zagotować z mlekiem i cukrem (wg przepisu na opakowaniu). Masło utrzeć na puszysta masę. Cały czas ucierając dodać po łyżce ostudzonego budyniu i spirytus (masa powinna być gładka i jednolita). Kremem posmarować wierzch upieczonego ciasta. Dekorować kakao.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wracamy do najlepszych tradycji kuchni środkowoeuropejskiej. Ewa Wachowicz...
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę...
Na kruchym spodzie!
Najlepsze jest z węgierkami;-)