/ Przepisy / Fale Dunaju

Opis przygotowania

Wiśnie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po jednym jajku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części.

Do jednej wsypać kakao i wymieszać. Głęboką blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę nałożyć najpierw ciasto jasne, potem ciemne. Posypać wiśniami (można dać też kawałki gruszki - na przemian z wisienkami) i piec 40-45 minut w temp. 180 st. C.

Budyń zagotować z mlekiem i cukrem (wg przepisu na opakowaniu). Masło utrzeć na puszysta masę. Cały czas ucierając dodać po łyżce ostudzonego budyniu i spirytus (masa powinna być gładka i jednolita). Kremem posmarować wierzch upieczonego ciasta. Dekorować kakao.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 80
Ewa gotuje - odc. nr 80

Wracamy do najlepszych tradycji kuchni środkowoeuropejskiej. Ewa Wachowicz...

 

Podobne przepisy

Sernik z waniliowym crème brûlée

Na spodzie z ciasteczek...

Ciasto imbirowe

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...

Torcik z truskawkami i galaretką

Otulony palisadą z biszkoptów;-)

Ciasteczka serowe z marmoladą

Mąkę przesiać na stolnicę...

Wróć do listy przepisów