ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 312

OPIS ODCINKA

Tym razem Ewa postanowiłam przypomnieć kilka przepisów, które gościły na naszych stołach w czasach PRL-u. Kulinarną wędrówkę w przeszłość rozpocznie przygotowanie domowego smalcu wieprzowego – z jabłkiem i smażoną cebulką. Później Ewa ugotuje danie barowe, przy czym w nieco odchudzonej wersji, bowiem flaczki będą z boczniaków. Na drugie „schaboszczaki”, jednak nie ze schabu a z… mortadeli oraz sera żółtego, podane z jajem sadzonym, ziemniakami z wody i marchewką z groszkiem. Z kolei jako socjalistyczny deser „wystąpi” kogel-mogel z sokiem cytrynowym i owocami.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Smalec wieprzowy z jabłkiem

Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!

Flaczki z boczniaków

Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!

Schabowy z mortadeli

W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!

Kogel-mogel z owocami

Socjalistyczna odpowiedź na zabaglione...

Wróć do listy odcinków