
Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, gdy wchłoną alkohol, pokroić je w kostkę.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubić na sztywną pianę - ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do formy lub tortownicy. Piec około 30 minut w temp. 180 st. C. Ostudzić i nasączyć ponczem z mocnej herbaty i odrobiny czystej wódki.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać porcjami gotowy krem mleczno-orzechowy. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać.
Krem wyłożyć na biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Nałożyć do rękawa cukierniczego. Zrobić rozetki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kogut w śmietanie, ciasto z kremem orzechowym i suszonymi śliwkami W kolejnym...
Pod kruszonką... Na mące orkiszowej!
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. P ...
Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...
Mąkę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać jajka i sól, zar ...