Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, gdy wchłoną alkohol, pokroić je w kostkę.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubić na sztywną pianę - ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do formy lub tortownicy. Piec około 30 minut w temp. 180 st. C. Ostudzić i nasączyć ponczem z mocnej herbaty i odrobiny czystej wódki.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać porcjami gotowy krem mleczno-orzechowy. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać.
Krem wyłożyć na biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Nałożyć do rękawa cukierniczego. Zrobić rozetki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kogut w śmietanie, ciasto z kremem orzechowym i suszonymi śliwkami W kolejnym...
Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze sto ...
Pracę zacząć od przygotowania ciasta ciemnego. Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa jest j ...
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę...