
Brzoskwinie pokroić na kawałki. Galaretkę z żelatyną rozpuścić we wrzątku (½ l). Odstawić, by przestygła. Następnie dodać pokrojone owoce. Wstawić do lodówki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem, uperfumować cukrem waniliowym. Dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać. Dosypać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łopatką. Gładkie ciasto wyłożyć na blachę piekarnikową, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć węższym końcem – jak roladę. Zostawić, by ciasto lekko przestygło. Jeszcze ciepłym biszkoptem wyłożyć keksówkę, dociąć boki. Gdy ciasto będzie zimne, wlać tężejącą galaretkę. Zawinąć w folię i zostawić, by galaretka zastygła.
Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjąć z formy, odwracając „do góry nogami”. Oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nadeszła wiosna – pora zmienić garderobę i zadbać o sylwetkę. Z tego...
Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...
Dużo czekolady i kajmaku...
Mąkę przesiać, wyrobić z masłem (nożem). Dodać cukier i sodę. Zrobić dołek, wybić jaj ...
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić n ...