/ Przepisy / Szarlotka z kruszonką

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Pod koniec dodać proszek do pieczenia. Posłodzić cukrem pudrem. Dodać zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Posolić. Dodać pastę waniliową. Wymieszać nożem, następnie wyrobić. Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą schować do zamrażarki, większą schłodzić w lodówce.

Przygotować nadzienie. Jabłka obrać i poszatkować do garnka (można pokroić w kostkę lub zetrzeć). Skropić sokiem z cytryny. Przyprawić cynamonem, postawić na kuchence i podprażyć.

Zimne ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, spód wyścielony papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto.

Piec przez 45 minut w temp. 170 st. C.

Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 508
Ewa gotuje - odc. nr 508

W tym odcinku Ewa zaprosi na mieszankę kuchni międzynarodowej. Obiad będzie...

 

Podobne przepisy

Babeczki migdałowe z jagodami

Masło przełożyć do rondelka, roztopić...

Ciasto kokosowe

Na mące orkiszowej...

Piwoszki

Mąkę posiekać z masłem (jak na kruche ciasto). Dolać piwo i zagnieść. Zawinąć w folię ...

Karnawałowe rurki z kremem

Mąkę połączyć z cukrem i wysiekać z zimnym masłem. Zrobić dołek, wlać śmietanę i zaro ...

Wróć do listy przepisów