Wielu uważa, iż kuchnia francuska jest najlepsza na świecie. I dałoby się za to niemal pokroić! Ewa Wachowicz pokroić się nie pozwoli, lecz skoro o krojeniu mowa, to pierwszy po wakacyjnej przerwie odcinek „Ewa gotuje” zacznie się właśnie od krojenia, tyle tylko, że cebuli. Na bazie popularnego warzywa powstanie jeden z klasyków kuchni francuskiej – zupa cebulowa z grzanką i tartym serem żółtym. Jako danie główne kolejna sztandarowa potrawa znad Sekwany, a dokładniej rzecz biorąc z Burgundii. Będzie to długo pieczony gulasz wołowy z boczkiem, warzywami i pieczarkami, przyrządzony z dodatkiem czerwonego wina. Innymi słowy: wołowina po burgundzku. Natomiast na deser Ewa poda ciasteczka francuskie z kremem budyniowym oraz malinami i borówkami. Gościem programu będzie Maryla Rodowicz, która oceni wypieki Ewy.
Cebulę pokroić w półplasterki. Masło roztopić w garnku...
Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić...
Ciasto lekko rozwałkować, podsypując uprzednio mąką...