M±kę pszenn± oraz razow± wysypać na stolnicę – tak, by powstał kopczyk. Zrobić dołeczek, wlać gor±c± wodę, wymieszać nożem i w ten sposób zaparzyć m±kę. Gdy powstan± kluski, znowu zrobić kopczyk, następnie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko. Ponownie wymieszać nożem, po czym wyrobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 15 minut (będzie się lepiej wałkować).
Przygotować farsz jabłkowy. Owoce umyć i zetzreć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić cukrem i cynamonem. Wymieszać.
Ciasto podsypać m±k± i rozwałkować na grubo¶ć tak mniej więcej 3 mm. Wyci±ć kwadraty, nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić brzegi.
Pierogi ugotować w osolonym wrz±tku. Gdy wypłyn±, zostawić je w ukropie dosłownie na minutę, następnie przełożyć na moment do zimnej wody, odcedzić i od razu przesypać na talerz. Podawać z jogurtem naturalnym i cynamonem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż po ¶więtach warto zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jak to zrobić?...
Nóżki oprószyć sol±. Natrzeć przeci¶niętym przez praskę czosnkiem...
Zrobić tzw. such± marynatę: na patelni bez tłuszczu rozgrzać łyżkę soli, dodać gar¶ć ...
Nadobna perlica boczkiem rumianym otulona.
Karkówkę natrzeć czosnkiem przeci¶niętym przez praskę...