Ziemniaki, marchewkę i kawałek selera pokroić w kostkę, białą część pora i cebulę w plasterki. W garnku roztopić masło. Wrzucić i przesmażyć warzywa, zaczynając od tych najtwardszych.
Gdy jarzyny się zeszklą, zalać je wywarem na boczku. Przykryć i gotować do miękkości.
Dodać chrzan. Wymieszać, a następnie zmiksować na gładki krem.
Do śmietany wybić 1 żółtko. Roztrzepać. Zahartować odrobiną kremu i wlać do garnka.
Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Zupę zostawić na kuchence, na małym ogniu.
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Oprószyć mąką i usmażyć w głębokim tłuszczu. Rumiany chrust odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Zupę nalać na głęboki talerz. Delikatnie ułożyć chrust – krem jest na tyle gęsty, że smażone kartofle przez dłuższą chwilę nie toną w chrzanówce. Udekorować gałązka koperku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zaraz po święceniu Ewa uda się do kuchni, gdzie przygotuje wielkanocne...
Zupa na gwoździu...
Cukinie umyć i pokroić na kawałki. Ziemniaka obrać, pokroić w grubą kostkę, cebulę ró ...
Na małosolnych;-)
Piękny Jaś, żeberka i jarzynka;-)